laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Coq au vin
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:

1 kip van 2kg
50 g boter
5 plakken rookspek in repen
1 gehakte ui
3 tenen knoflook uit de knijper
1 bouquet garni
175 ml goede cognac
20 hele zilveruitjes
1 tl zout en 1 snufje peper
2 el bloem
1 el tomatenpuree
1 fles goede rode Bourgogne
200 ml water

Garnering:
2 sneetjes wit brood zonder korst
50 g boter
1 el gehakte verse kervel
  bereiding:
    Snij de kip in 10 stukken. Laat de boter smelten in een zware steelpan op matig vuur. Doe er wanneer de boter heet is de stukken kip in en bak die random goudbruin. Schep de stukken kip met een schuimspaan over op een schaal en zet die weg.
Doe het spek in de pan achtergebleven vet en bak het 3 tot 4 minuten onder regelmatig omscheppen. Roer er de gehakte ui en knoflook door, laat de ui 1 minuut zweten en doe dan het bouquet garni bij. Giet er de cognac over en schraap alle aanbaksels los.
Steek de cognac aan. Doe wanneer de vlammen doven de stukken kip terug in de pan en voeg ook de uitjes, het zout en de peper toe. Strooi de bloem over de kip, schep alles goed om en voeg dan de tomatenpuree, wijn en het water toe. Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook. Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat de inhoud onder af en toe roeren 40 tot 45 minuten sudderen.
Maak intussen het garnituur klaar. Snij elke snee brood schuin in 2 driehoeken. Snij elke driehoek met een scherp mes tot een hartvorm, waarbij de scherpe punt van de driehoek de punt van het hart vormt. Laat de boter smelten in een koekepan op matig vuur. Doe er de harten brood in en bak ze weerszijden goudgeel. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Doe de gehakte kervel in een ondiepe kom.
Doe de stukken kip wanneer ze gaar zijn met de ui over op een grote voorverwarmde dienschaal. Giet er de saus over. Houd elke hart-crouton bij de punt vast en doop ze in de saus en dan in de gehakte kervel. Zet de harten recht overeind tussen de stukken kip en dien onmiddellijk op. Geef naar believen gekookte nieuwe aardappels, rijst of pasta bij deze schotel.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats