laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Ossenhaas van de tuinmansvrouw
  ingrediënten:
    voor 6 personen:

1 kilo ossenhaas
zout en peper
200 gram boter
1 kilo geschilde aardappelen
1 kleine bloemkool
500 gram geschrapte worteltjes
8 kleine, ontvelde tomaten
125 gram gekookte doperwten
50 gram boter
1/2 deciliter melk
nootmuskaat
1/2 eetlepel fijngehakte peterselie
  bereiding:
    Maak een mengsel van zout en peper en wrijf de ossenhaas hiermee in. Verhit 150 gram boter in een braadpan tot de boter bruin ziet en schroei hierin de ossenhaas aan alle kanten dicht.
Leg het deksel schuin op de pan, zet het vuur wat lager en braad de ossenhaas in een kwartiertje rondom bruin. Voeg als de boter te bruin wordt een extra klontje boter toe.
Kook aardappelen, bloemkool en wortelen in 20 minuten gaar. Beboter een ovenvaste schotel, schik de tomaten erin en leg op elke tomaat een klontje boter. Stoof de tomaten in een voorverwarmde oven (175 graden) in 10 minuten zacht. Verwarm de doperwten in een pan met een klontje boter.
Maak de aardappelen fijn en vermeng ze met 10 gram boter, 1/4 deciliter melk en zout, peper en nootmuskaat, zodat een luchtige puree ontstaat. Houd de bloemkool in het kookvocht warm en schud 10 gram boter door de wortelen en de peterselie. Neem de ossenhaas uit de pan en laat het vlees even rusten. Voeg de resterende boter aan de braadboter toe en laat deze bruin worden. Neem de pan van de warmtebron en schenk er 4 eetlepels melk bij. Laat deze even meebruinen en roer alle aanzetsels los van de bodem van de pan. Snijd de ossenhaas in niet te dunne plakken en schik deze op een voorverwarmde schaal. Leg de verschillende groenten er per soort omheen. Spuit de aardappelpuree tussen de groenten als afscheiding tussen de verschillende soorten. Schenk een deel van de jus over de ossenhaas en geef de rest er apart bij.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats