laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Charlottegratin met roquefort
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:

40 g boter
1 kg vastkokende aardappelen (type Charlotte)
1 takje verse tijm
200 g roquefort
50 g gepelde noten
6 eierdooiers
50 cl melk
10 cl room
zout, versgemalen zwarte peper
  bereiding:
    Verwarm de oven voor op stand 6 (180° C). Beboter een grote ovenschotel. Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van +/- 3 mm dik. Spoel ze af en dep ze droog met een handdoek.

Haal de blaadjes van de tijm. Verkruimel de roquefort ("tip 1"). Plet de gepelde noten met de platte kant van het lemmet van een groot mes. Klop de eierdooiers op met de melk, de room, de roquefort, het zout en de peper ("tip 2").

Verdeel de helft van de aardappelen in een egale laag over de schotel. Bestrooi met de geplette noten. Overgiet met de helft van het room-roquefortmengsel, bedek alles met de resterende aardappelschijfjes en de rest van het mengsel. Bestrooi met stukjes boter en de tijm.

Bedek de schotel met aluminiumfolie om uitdroging te vermijden en laat 1 u. bakken in een hete oven tot al het vocht is opgenomen. Verwijder de aluminiumfolie en laat nog 15 min. bakken op stand 7 (210° C) tot de bovenkant goudkleurig is.


Tips:

1. Zorg dat de twee aardappellagen even dik zijn en verdeel de kaas gelijkmatig over het gerecht. Zo wordt alles in gelijke mate gaar. De roquefortkruimels moeten ongeveer even groot zijn. Als je geraspte kaas gebruikt, vermijd je best brokken.

2. Dankzij het eierdooier-roommengsel krijg je een goudkleurig en knapperig gratineergerecht. Onnodig dus om geraspte kaas over het gerecht te strooien.


Met een groene salade en azijnkruiden is deze gratineerschotel een volledig vegetarisch gerecht. Met Bayonneham is het dan weer een feest voor vleesliefhebbers.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats