laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Kempische worstenbroodjes
  ingrediënten:
    500 gr witte tarwebloem
250 gr koud water
25 gr suiker
5 gr zout
1 ei (een beetje geklopt ei overhouden voor de bovenkanten te bestrijken)
+/- 225 gr harde boter (toerboter) (25 gr in het deeg, de rest om te toeren.)
25 gr verse gist

Voor de vulling van het worstenbrood gebruik ik gereedgemaakt gehakt (1/2 varkens en 1/2 kalfs) of naar ieders smaak, paneermeel en wat tarwebloem.
  bereiding:
    Ik bereid het deeg in een keukenrobot op stand 1. Allen ingrediënten 15 minuten kneden.
15 min. laten rusten onder een doek.
Rol het deeg uit in een rechthoek en zorg dat de dikte van het uitgerolde deeg tussen de 0.5 en 1 cm bedraagt. Ik neem nu de harde of toer boter, bewerk deze in mijn handen (wat zacht en bewerkbaar maken ) en duw kleine stukjes over ongeveer 2/3 van het uitgerolde deeg. Het 1/3 deeg zonder boter vouw ik over de helft van 2/3 deeg met boter. Vouw daarna de andere helft nog eens toe. Vouw nog eens twee keer toe zonder dat er boter tussen zit. Nu het toegevouwen deeg uitrollen tot je weer een deeg hebt van +/- 0.5 à 1 cm dikte, terug in drie toevouwen en een 10 à 15-tal minuten laten rusten onder een doek.
Het deeg uitrollen in een rechthoek met een deegdikte van +/- 0.5 à 1 cm. Nu kun je vierkantjes naar believen (grootte) uit snijden. Ik maak gewoonlijk vierkanten van +/- 12 à 15 cm op +/- 12 à 15 cm. Bij de uitgesneden vierkanten, als je de zijkanten bekijkt kun je de verschillende lagen deeg opmekaar zien liggen, "getoerd deeg".
Neem nu het gehakt en paneermeel, maak worstjes op de breedte van de uitgeneden deegvierkanten, rol de worstjes door de tarwebloem, vervolgens de worstjes in de uitgesneden deegvierkantjes rollen en plak op het einde het deeg aan elkaar met water of geklopt ei. Leg nu de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier, niet vast naast elkaar, laat voldoende ruimte voor het narijzen, onder een doek.Laat alles 35 min. narijzen in een warme ruimte van min. 25°. Ik doe dit in ons chauffagekot. Verwarm je oven op min 220°, ik bestrijkt de worstenbroodjes met geklopt ei of lauw water. Schijf de bakplaat in de middenste riggel van de oven. Laat alles bakken gedurende +/- 20 min. zodat alles donker goudbruin ziet.

Voor appelbollen gebruik ik hetzelfde deeg. Dezelfde grootte van de uitgesneden deeglapjes.
Ik leg in het midden van de uitgesneden deeglapjes een koffielepel suiker, een theelepel kaneel, daarop een kleine geschilde en van het klokhuis ontdane "Boskoop"-appel of andere naar eigen smaak. Vouw het deeglapje dicht (de vier hoeken naar één punt) en leg het omgekeerd in een aliuminium schaaltje. Dit tegen het eventuele uitlopen van gesmolten suiker op de bakplaat of bakpapier. Ook weer laten narijzen, met water of geklopt ei bestrijken en afbakken op min 220° gedurende +/- 20 min.
Als je de appelbollen onmiddellijk uit de oven warm opdient, bestrooien met poedersuiker.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats