laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Eendenborst met pruimen en portsaus
  ingrediënten:
    voor 6 personen:

250 gr gedroogde pruimen zonder pit
1/4 liter rode port
3 borstfilets van tamme eend met vel (350 gr. per stuk)
100 gr boter
1 eetlepel olie
zout en versgemalen peper
2 dl gevogeltefond uit een pot
takje verse of een mespunt gedroogde tijm
  bereiding:
    Week de pruimen bij voorkeur een hele nacht in de port. Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel tot op de vetlaag kruislings in. Snijd de koude boter in blokjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Bereiding:
Vet een braadpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op hoog vuur tot de pan goed heet is. Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan en laat ze op middelhoog vuur 8 tot 10 minuten bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken. Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur nog een paar minuten op de onderkant bakken. Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten. Giet het meeste vet uit de pan en blus af met de gevogeltefond. Laat met de tijm en het weekvocht van de pruimen op hoog vuur kort inkoken. Warm de pruimen door in de saus en schep ze uit de pan. Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de hete saus en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door. Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde borden. Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar keuze en aardappelkroketjes -puree of gebakken aardappeltjes

Gebruik het eendenvet voor het bakken van de aardappelen.


Drink hierbij een stevige, droge witte wijn, bijvoorbeeld een Elzasser Pinot Gris of een Chardonnay uit Californië, Chili of Zuid-Afrika.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats