laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Verpakte witte kerstpeertjes
  ingrediënten:
    Voor 8 personen:

8 stoofpeertjes (ca. 1 kg)
3 dl witte wijn
1 vanillestokje
50 g suiker
10 gedroogdedadels zonder pit
50 g walnoten
1 ei

deeg:
0.5 theelepel zout
250 g bloem
125 g boter
1.25 dl ijswater
1 theelepel azijn
extra nodig: plastic folie, appelboor, bakpapier
  bereiding:
    Schil de stoofpeertjes en laat ze heel. Houd de steeltjes apart. Zet de peertjes op met de wijn, opengesneden vanillestokje en suiker en kook ze ca. 30 minuten. Voeg de dadels toe aan het einde van de kooktijd, zet het vuur uit en laat de stoofpeertjes afkoelen (en de dadels wellen).
Maak intussen het deeg: meng het zout door de bloem, snijd de boter er in kleine stukjes boven. Voeg het ijswater en de azijn toe en kneed snel tot een samenhangend deeg (dit kan ook in de keukenmachine). Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Hak de walnoten fijn.


Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C). Haal de peertjes uit het vocht en verwijder met een appelboor het klokhuis. Snijd de dadels in reepjes en meng ze met de walnoten. Vul de peertjes met het dadelmengsel. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol ze uit tot cirkels van ca. 15 cm doorsnede. Zet op iedere deegcircel een peertje. Maak de randen van het deeg nat met een beetje water en vouw het deeg om de peertjes heen. Snijd overtollig deeg af en snijd hier eventueel figuurtjes uit om het deeg mee te versieren.
Klop het ei los.
Bestrijk de verpakte peertjes met het ei en steek de steeltjes er bovenin. Bak de peertjes op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 30 minuten goudbruin.


Zowel de peertjes als het deeg kun je al een dag van tevoren maken.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats