|
|
|
Kalkoen met noten- en olijvenvulling |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 6 tot 8 personen:
1 kalkoen van 3,5kg
2 citroenen
1 blokje kippenbouillon
1 dl porto
Vulling:
150 gram broodkruim
1 dl melk
100 gram leverpastei
200 gram kalfslapjes
hart en lever van de kalkoen
150 gram zwarte olijven zonder pit
150 gram noten
2 eieren
1 dl porto
olijfolie
zout
peper |
|
bereiding: |
|
|
Voor de vulling:
Verkruimel het broodkruim in een kom en giet er de melk over.
Snij de leverpastei in kleine stukjes. Hak het kalfsvlees fijn, samen met het hart en de lever van de kalkoen, de olijven en de noten. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpan en doe er het kalfsvlees in, de leverpastei en het hart en de lever van de kalkoen. Bak 10 minuten op een matig vuur en roer regelmatig om. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
Haal de pan van het vuur en voeg de olijven toe, het broodkruim en de noten. Breek de eieren en doe ze een voor een in de pan. Roer goed om. Giet er de porto bij. Kneed alles tot een homogene massa en voeg wat melk toe als de vulling te droog is. Proef en breng verder op smaak.
Voor de kalkoen:
Verwarm de oven voor op 200°C (gasoven 6/7).
Pers de citroenen uit en wrijf de kalkoen in met het sap en met zout.
Stop de vulling in de buikholte en druk goed aan. Naai het stuitje dicht met keukentouw en knoop de uiteinden aan elkaar.
Leg de kalkoen op een ovenplaat of in een grote braadslee.
Wrijf de kalkoen met een kwast in met olijfolie en zet hem in de oven.
Leg een vel aluminiumfolie over de kalkoen zo gauw hij mooi bruin is en laat nog ongeveer 2 uur bakken.
Los het bouillonblokje op in een kommetje heet water en doe er de porto bij. Bedruip de kalkoen regelmatig met het mengsel.
Zet de oven uit als de kalkoen gaar is en laat hem nog een 15-tal minuten staan.
Haal de kalkoen uit de oven en leg hem op een schotel. Laat het braadvocht eventueel nog wat inkoken en dien de saus op in een aparte kom. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|