laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Welke wijn bij welk gerecht
  ingrediënten:
    Welke wijn bij welk gerecht

Wijn aan tafel
Wijn is altijd al bedoeld geweest om aan tafel te drinken, bij eten. Maar bij welk gerecht serveert u welke wijn? Welke wijn smaakt het best bij het gerecht van uw keuze? Gebruikt men een rode wijn bij rood vlees, en een witte wijn bij bijv. vis? Helaas is het niet zo makkelijk. Welke wijn het beste past bij welk gerecht hangt vooral af van de manier waarop het gerecht is klaargemaakt. De bereidingswijze is minstens net zo belangrijk als de smaak van het hoofdingrediënt, misschien zelfs wel belangrijker. Zeker ook bepalen sauzen of een wijn het goed doet bij uw gerecht of niet.

De ingrediënten bepalen de smaak van het gerecht. En daarmee de keuze van de wijn. Let daar dus goed op.

Kijk in onderstaand overzicht welke typen wijnen bij verschillende overheersende ingrediënten horen:

Frisse zurige ingrediënten: fruitige wijnen
Sterke zure ingrediënten: droge wijnen
Zoetzure gerechten: droge, milde wijnen
Hartige gerechten: zuur/zoete wijnen
Bittere gerechten: zoete wijnen
Pikante gerechten: frisse zoet-zure wijnen
  bereiding:
    uitgangspunten
De vaste uitgangspunten bij het combineren zijn wel bekend:
• kwaliteit bij kwaliteit;
• geen lichte wijn bij zware kost of omgekeerd;
• zuur en alcohol neutraliseren het vet;
• kruidige wijn bij kruidig voedsel;
• smaakintensieve schotels passen goed bij dito wijnen;
• kleur is minder van belang dan smaak;
• streekwijnen passen goed bij gerechten uit diezelfde streek.

Binnen die richtlijnen kan iedereen naar eigen voorkeur het beste bepalen wat er aan combinaties bevalt of niet.
Rode wijnen worden meestal geschonken als ze een temperatuur van 17-18 graden Celsius hebben! Zet rode wijnen voor het serveren 20 minuten in de koelkast. Lichte rode wijnen uit bijvoorbeeld de Beaujolais worden op 14-16 graden Celsius geserveerd.

Witte wijnen en rosé koelt u op 10-12 graden Celsius. Zet de wijn één uur in de koelkast, de temperatuur is dan perfect.

Glazen: kies voor witte wijn kleinere glazen dan voor rode wijn. De meest ideale glazen zijn: kleurloos, zodat de kleur van de wijn goed zichtbaar is, een toelopende kelk, zodat de geur van de wijn goed bewaard blijft, een lange steel, pak het glas altijd bij de steel dan blijft de wijn op de juiste temperatuur en de kelk helder. Uit een fles van 75 centiliter schenkt u 6 glazen.

Volgorde dranken: de gouden regel bij het bepalen van de volgorde van dranken: licht en droog eerst, zwaar en zoet daarna. Ga uit van één aperitiefje, één glas wijn bij het voorgerecht en 1 à 2 glazen bij het hoofdgerecht.

Aperitief: begin voor het diner met een aperitiefje, dit is bedoelt om de eetlust op te wekken. Bijvoorbeeld, droge witte wijn, champagne, mousserende droge witte wijn, droge- en medium sherry, droge vermout (Italiaanse droge Martini of de kruidige Franse Noilly Prat). Ook longdrinks of lichte cocktails zijn geschikt. Een scheutje Kir/crème de cassis in droge witte wijn is ook een heerlijke aperitief, met champagne krijgt u een Kir Royale, dit kunt ook maken met een scheutje perziklikeur.

Wijn bij soep? In principe wordt bij soep geen wijn gedronken, met uitzondering van een glas droge madera bij bijvoorbeeld ossenstaartsoep. Wilt u per sé wel wijn, neem dan kleinere glazen.

Dessertwijn is een feestelijk besluit na een diner. Lekker bij o.a. gerechten met appel, peer, vijgen, noten en amandelen. Sauternes is een heerlijke witte dessertwijn die bij heel veel desserts past. Andere Franse witte dessertwijnen: Montbazillac, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Beaumes de Venise en Coteau de Layon. Uit Portugal de Setúbal en uit Duitsland Beerenauslese. Bij desserts met chocolade smaakt de rode Banyuls heerlijk.

Wijn bij kaas: u kunt de rode wijn van het hoofdgerecht doordrinken. Ook port is een klassieke combinatie.

Het digestief wordt nà de maaltijd gebruikt met als doel de spijsvertering te bevorderen. Vaak wordt dit bij de koffie gegeven. Bijvoorbeeld cognac, armagnac, calvados, likeuren. Apart is ijskoude koffie- of whiskylikeur met bovenop een toefje slagroom. Ook een glaasje donkerbruine oloroso of cream sherry zijn lekker, maar meer geschikt voor na de koffie.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats