laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Kerststol
  ingrediënten:
    Voor 3 stuks:

1 kg bloem
15 gram zout
250 - 300 ml melk
80 gram gist
poedersuiker
2 eieren
100 gram gesmolten boter
750 gram rozijnen
100 ml rum of grand marnier
100 gram amandelen, gemalen of gehakt
30 gram fijne tafelsuiker
300 gram amandelspijs
  bereiding:
    Vermeng de bloem met zout in een grote kom, maak in het midden een kuiltje. Verwarm de melk tot lauw. Verkruimel de gist in een kommetje en roer een deel van de lauwe melk erdoor. Giet dit mengsel in het kuiltje in de bloem. Strooi de suiker erover. Klop de eieren los en giet ze erbij, giet ook de boter erbij en kneed alles door elkaar tot een soepel en glad deeg. Zet het afgedekt 15 minuten op een warme plaats.

Laat de rozijnen wellen in de rum of de grand marnier en kneed ze met de gemalen amandeleen door het deeg. Laat dit weer afgedekt 1 uur rijzen.

Verdeel het deeg in drie stukken en vorm hiervan drie platte, ovale lappen. Vorm als u amandelsijs gebruikt hiervan rolletjes die iets korter zijn dan de deeglap en leg deze op eenderde van de rand op de deeglappen; sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan eenderde van de andere kant: zo ontstaat de typerende vorm van stol. Druk de deegrand iets aan en leg de broden op een ingevette bakplaat. Leg er losjes een theedoek over en laat de broden op een warme plaats meer 15 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze op een taartrooster afkoelen.

Bestrijk de stollen met zachte boter en bestuif ze dik met poedersuiker
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats