laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Suikerbroodpuddinkjes met Beerenburgsaus, roomijs
  ingrediënten:
    Voor de puddinkjes:

250 gram suikerbrood (oudbakken)
2 eieren
3 el suiker
1 el koekkruiden
50 ml volle melk
poedersuiker
timbaaltjes/ kleine puddingvormpjes, bakpapier

Voor de saus:

2 borrelglaasje Weduwe Joustra Beerenburg
1 mespuntje maïzena, arrowroot (de laatste geeft een minder troebele binding, maar is moeilijker te vinden) of een eidooier
poedersuiker naar smaak.

Voor het roomijs:
1 bak goed roomijs of zelf bereid roomijs

Voor de karamelgarnering:
50 gram basterdsuiker
scheutje water
bakpapier
  bereiding:
    Karamelgarnering: doe het water en de suiker in een pannetje, en laat dat al roerend inkoken tot je een goudbruine stroop hebt. Klieder die over het bakpapier tot je vier roostertjes hebt, en laat die afkoelen. Jaag nieuwsgierige kleine kinderen de keuken uit, want van hete karamel krijg je de meest verschrikkelijke brandwonden: het is loeiheet en te plakkerig om weer snel van handen af te vegen. Leg ergens uit de weg tot alles klaar is.

Puddinkjes: Meng de eieren, melk, suiker en koekkruiden door elkaar. Snij het suikerbrood in kleine brokjes, en roer die door het mengsel heen tot alles bedekt is met kledder. Knip uit bakpapier vier rondjes die de bodem van je puddingvormpjes bedekken. Vet de randen van de vormpjes goed in, en bestuif ze met poedersuiker. Giet het suikerbroodmengsel in de vormpjes, tot ze voor ongeveer 2/3 gevuld zijn. Zet de vormpjes in een pan met water (tot ongeveer even hoog als de vulling in de vormpjes zit), en breng dat voorzichtig aan de kook.

Saus: het relatief hoge alcoholpercentage van WJB wordt niet door iedereen gewaardeerd. Laat het even koken tot de bedwelmende damp eraf slaat, en meng er poedersuiker naar smaak door. Als je dat leuk vindt kan je de saus nog wat inbinden met maïzena of arrowroot of een eidooier.

De puddinkjes zijn klaar als een satéprikker die je erin hebt gestoken er weer schoon uitkomt.
Als ze boven het bakje uit zijn gerezen snij je de bolle kant eraf. Zet ze op een bordje. Giet de saus eroverheen en ernaast. Leg een bolletje roomijs op het bordje, en leg daar je karamelversiersel bovenop.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats