laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Blauwe bliksem
  ingrediënten:
    1 1/2 kilo stoofpeertjes
1 stuk kaneelstok van 3-4cm
400 gram gerookt spek
1 1/2 kilo aardappelen
zout
300 gram rouwe grove boerenworst
zwarte peper
eventueel 2-3 eetlepels keukenstroop
40 gram boter of reuzel
  bereiding:
    Was en droog de stoofpeertjes, schil ze vervolgens en verwijder de kroontjes en steeltjes.

Zet de peertjes in een diepe pan en vul deze met water en de kaneel, zodat de peertjes onder water staan.

Breng het water aan de kook en laat de peertjes op laag vuur zachtjes doorkoken.

Snijd intussen het spek in repen van ongeveer 1cm dik. Voeg de repen bij de peren in de pan.

Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze vervolgens in even grote stukken.

Schep met een schuimspaan het spek uit de pan. Doe vervolgens de aardappelen met wat water en zout in de pan, breng de inhoud aan de kook en draai vervolgens de vlam weer lager.

Was de worst met warm water. Leg deze op de aardappelen als deze ongeveer 10 minuten hebben gekookt.

Snijd vervolgens de spek in blokjes, zo groot als kleine dobbelstenen.

Controleer nadat de worst 8-10 minuten hebben meegekookt of de peren en aardappelen gaar zijn.

Neem de worst uit de pan en giet het kookvocht in een kom of in een steelpan en stamp de peren en de aardappelen fijn.

Voeg zoveel van het kookvocht toe totdat het een smeuïg geheel wordt, wel tussendoor blijven stampen.

Roer vervolgens de blokjes spek door het gerecht en voeg naar smaak peper en zout en eventueel wat stroop toen.

Verdeel de boter in kleine blokjes over de stammpot en warm deze sam met de worst of de sauzijsjes nog even op. Gerecht warm serveren.



Tips:
-De stoofpeertjes kan je vervangen door appels, de helft zure appels en de andere helft zoete appels
-De grove boerenworst kan je vervangen door sauzijsjes
-Een kruidnagel meekoken samen met de kaneel
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats