laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Amerikaanse appeltaart met pecannoten
  ingrediënten:
   
    [color=blue:ba489944fd]
  • **Nodig voor het deeg:[/color:ba489944fd]
  • 250 gram tarwevolkorenmeel
  • 80 gram spelt, zeer fijn gemalen
  • snufje zout
  • 150 gram harde boter
  • 1,5 theelepel vanillepoeder
  • 1 eierdooier
  • 1 ei
  • 2 eetlepels honing
  • 1 - 2 eetlepels ijswater
  • volkorenmeel om uit te rollen[color=blue:ba489944fd]
  • **Nodig voor vulling en garnering:[/color:ba489944fd]
  • 50 gram rozijnen
  • 30 gram oranjesnippers
  • 300 gram zure appelen
  • sap van een halve citroen
  • 50 gram boter
  • 100 gram honing
  • 200 gram gepelde pecannoten
  • 2 deciliter slagroom
  • 2 eetlepels rum of cognac
  • 1 eierdooier
  • aluminiumfolie
  • springvorm 26 cm diameter
  bereiding:
    - Vermeng tarwe- en speltmeel met zout en leg het als een bergje op het werkvlak. Snijd de harde boter in heel kleine stukjes en doe deze bij het meel. Snijd allee met twee messen goed door elkaar, zodat het mengsel er uitziet als grof broodkruim.
- Maak in het midden van deze massa een kuiltje en doe hierin vanillepoeder, eierdooier, ei en honing. Kneed alle ingredienten vlug door elkaar tot een stevig deeg; voeg tijdens het kneden druppelsgewijs het water toe. Vorm een bal van het deeg en wikkel deze in folie. Laat het minstens 3 - 4 uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast rusten.
- Leg een extra dik stuk aluminiumfolie op het werkvlak, bestuig het met meel en rol het deeg hierop uit tot een dunne lap. Leg de bodem van een springvorm van 26 cm diameter op het deeg en snijd het deeg en folie om deze vorm heen uit; dit wordt het taartdeksel. Steek in het midden een gaatje uit als een schoorsteen.
- Houd een klein stukje deeg achter voor de garnering en druk de rest van het deeg uit in de vorm, tot een deegbak met een 3 - 4 cm hoge rand.
- Prik de bodem op verschillende plaatsen in met een vork, zodat er tijdens het bakken geen blazen ontstaan.
Verwarm de oven voor op 180°C.
- Was de rozijnen voor de vulling in een zeef onder warm stromend water en dep ze goed droog. Snijd de oranjesnippers heel fijn.
- Was de appelen goed, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit; rasp de de appelstukjes op de grove rasp.
- Sprenkel direct citroensap over het raspsel zodat dit niet verkleurt en meng rozijnen en oranjesnippers erdoor.
- Smelt de boter op een laag afgestelde warmtebron en verwarm ook de honing erbij.
- Hak de pecannoten grof en roer ze door de honing.
- Voeg ook de slagroom toe en laat het mengsel even zachtjes koken.
- Neem de pan van het fornuis, voeg rozijnen, amandelsnippers en appel toe en breng de vulling op smaak met rum of cognac. Vul de deegbak met de appel-noten-vulling.
- Leg met behulp van het aluminiumfolie het deksel erop en druk de randen goed tegen elkaar.
- Rol het restje deeg uit, steek hieruit een garnering en leg deze op de taart.
- Klop de eierdooier los en bestrijk het deegdeksel ermee. Bak de taart circa 1 uur op de middelste richel van de warme oven.
- Laat de taart eerst even in de vorm uitdampen, schuif hem dan met behulp van een paletmes op een taartrooster om helemaal koud te worden.

TIP:
- Voor deze taart kunnen in plaats van pecannoten ook uitstekend walnoten worden gebruikt.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats