laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Rösti met spek en ui
  ingrediënten:
   
  • 1 kg goed geboende ontpitte aardappelen
  • 300 gr gerookt doorregen spek
  • 3 el slaolie
  • 45 gr boter
  • 2 middelgrote uien fijn gesnipperd
  • peper
  • zout
  • enkele blaadjes sla
  • partjes tomaat
  • zoetzure uitjes en augurkjes
  bereiding:
    - Kook de ongeschilde aardappelen 10 minuten, bij voorkeur een dag of in elk geval enkele uren voor de bereiding van de rösti, giet de aardappelen af, overgiet ze even met koud water en laat ze drigen.
- Snijd het spek in dikke plakken van 1/3 cm, halveer de plakken in de lengte en snijd de halve plakken in dunne repen.
- Verwarm in een steelpan 2-3 el olie en bak daarin onder af en toe omscheppen de reepjes spek langzaam glazig.
- Pel intusen de aardappelen, rasp ze zo grof mogelijk of snijd ze in stukjes die de grootte hebben van een lucifer.
- Voeg de snippers ui toe aan de spekjes, strooi wat peper en zout in de pan en fruit de ui goudgeel.
- Schep het spek met de ui luchtig in de kom met de stukjes aardappel, breng het mengsel op smaak met peper en zout.
- Verwarm de helft van de boter in de koekepan en zorg ervoor dat ook de wand van de pan ingevet is.
- Doe als de boter goed heet is de inhoud van de kom in de pan en schep de massa enkele keren om.
- Druk dan de aardappelmassa aan tot een platte koek en laat de onderzijde van de rösti mooi van kleur worden.
- Bestrijk de onderzijde van de deksel met boter.
- Leg het deksel op de koekepan, keer beide tegelijk om en neem de pan weg, draai die om en laat de aardappelkoek op de nog niet bruine zijde in de koekepan glijden.
- Serveer de rösti zodra de onderzijde goed van kleur is, garneer het gerecht met slablaadjes en tomaat en serveer met de uitjes en augurkjes.

TIP:
- Rösti, grof geraspte gare aardappel zijn ook diepgevroren te koop, laat diepgevroren rösti voor het gebruik bijna ontdooien.
- Het gebruik van 2 kleinere koekepannen is, vooral voor wie het gerecht niet regelmatig of voor de eerste keer maakt wel gemakkelijker.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats