laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Chocolade-ijstaart met notenschuim
  ingrediënten:
   

  • **Chocolade-ijs**
  • 5 dl slagroom
  • 100 g suiker
  • 4 eetlepels amaretto
  • 1 eetlepel gezeefd cacaopoeder
  • 75 g rasp van pure of melkchocolade
  • 4 eierdooiers
  • 2 eieren
  • **Notenschuim:**
  • 3 eiwitten
  • 50 g extra fijne kristalsuiker
  • 25 g poedersuiker
  • 75 g croquante notenkruimels
  bereiding:
    **Chocolade-ijs: **
Bekleed een ronde schaal met een doorsnede van 16-18 cm met plastic folie.
Klop de slagroom met de helft van de suiker stijf en voeg de amaretto, het cacaopoeder en de chocoladerasp toe.
Roer alles met een spatel dooreen en zet het in de koelkast.
Zet een pan klaar met een daarin passende roestvrijstalen kom of glazen schaal die goed aansluit (warm-waterbad). Vul de pan voor de helft met water en breng dit tegen de kook aan.
Doe de eierdooiers, de eieren en de rest van de suiker in de kom of schaal en plaats deze in de pan water.
Draai de warmtebron op de laagste stand. Klop het eiermengsel direct met een garde schuimig en lauwwarm
(+/- 40°C) en daarna met de mixer (hoogste stand) buiten het warm-waterbad in circa 7 minuten luchtig en koud.
Roer het mengsel met een spatel door de slagroom, maar zo, dat er geen of weinig lucht verloren gaat.
Schep het luchtige mengsel in de schaal en laat het minstens bij een temperatuur van circa -l8 "C.
20 uur in de diepvriezer staan

**Notenschuim: **
Klop met de mixer (hoogste stand) het eiwit in een met citroensap en lauw water ontvette glazen schaal wit en stijf. Voeg onder voortdurend kloppen in 4 gedeelten de suiker en de poedersuiker toe.
Blijf circa 5 minuten doorkloppen tot alle suiker is opgelost en het eiwit in stijve pieken blijft staan.
Klop de notenkruimels door het stijve eiwit. Wanneer eiwitschuim te lang blijft staan zakt het terug.
Verwerk het dus direct!

**Afwerking:**
Neem het ijs uit de schaal door het plastic folie omhoog te trekken en plaats de ijsbol op een fraai bord.
Verdeel het notenschuim met een pannekoekmes over de ijsbol en breng er, door met het mes kort draaiende bewegingen te maken een 'structuur' in aan.
Geef het schuim desgewenst een bruine kleur door het met de vlam van een hobbybrander voorzichtig te gratineren.
Zet de ijstaart terug in de diepvriezer en serveer hem binnen 2 uur.

**Tip:**
U kunt de ijstaart natuurlijk ook enkele weken van te voren maken en het afwerken op de dag van het serveren.
Maak wat meer schuim en doe deze in een spuitzak met kartelmondje, schenk in een mooi borrelglaasje wat rode port, spuit hier voorzichtig een mooi toefje notenschuim op en gratineer deze even met een hobbybrander tot er mooie bruine randjes op komen. Maak dit tot maximaal 1 uur voor het serveren van dit heerlijke aperitief
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats