laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Hemels spek
  ingrediënten:
   

    25 g boter
    1 koffielepel kaneelpoeder
    450 g fijne kristalsuiker
    8 eierdooiers
    250 g hele gepelde amandelen
    5 druppels extract van bittere amandel
    1 koffielepel geraspte citroenschil
  bereiding:
    (amandelgebak bijgenaamd hemels spek)

Verdeel de amandelen over een kookplaat. Bak ze 10 minuten goudbruin in de hete oven, thermostaatstand 6 (180° C). Houd er 3 eetlepels van apart. Vermaal de rest met een keukenrobot tot fijn poeder. Breng in een steelpan met dikke bodem langzaam 15 cl water en suiker aan de kook, terwijl u onophoudelijk roert, tot de suiker volledig is opgelost. Voeg er het amandelpoeder bij. Laat alles 5 minuten sudderen op een matig vuurtje: het mengsel moet doorschijnend worden. Laat lauw worden door de pan onmiddellijk in koud water te zetten. Giet 8 eierdooiers in een pan met dikke bodem. Klop ze met een elektrische handmixer tot ze bleek worden. Voeg, terwijl u voortdurend roert, de nog lauwe amandelstroop, het extract van bittere amandel, de citroenschil en de kaneel toe. Zet de pan op het vuur en laat onder voortdurend roeren met een houten lepel gedurende 5 minuten indikken op een heel zacht vuurtje: de bereiding mag vooral niet gaan koken. Beboter de bodem en de randen van een taartvorm van 24 cm en bestrooi ze met kristalsuiker. Giet het deeg erin en bestrooi met suiker. Laat 20 minuten bakken op thermostaatstand 6-7 (200° C). Laat 10 minuten lauw worden. Versier de bovenkant met de apart gehouden amandelen. Dien lauw of koud op.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats