laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Charlotte van bosvruchten en wittechocoladesaus
  ingrediënten:
   

    500 g bosvruchten (diepvries)
    100 g lepelkoekjes
    1,5 dl room
    het sap van 1/2 citroen
    10 gelatineblaadjes (1,6 g/stuk)
    het wit van 4 eieren
    4 eetl. magere yoghurt
    120 g suiker

    Voor de chocoladesaus
    200 g witte chocolade
    melk
  bereiding:
    Voorbereiding:
Laat de diepgevroren bosvruchten ontdooien (gedurende +/- 1 u op kamertemperatuur of gedurende 5 à 7 min. in de microgolfoven op de ontdooistand).

Bereiding (10 min., de dag voordien)
Voor de bavarois laat u de gelatineblaadjes gedurende enkele minuten in koud
water weken. Breng ondertussen 4 eetl. water met de suiker aan de kook. Haal de
pan van het vuur. Pers de gelatineblaadjes uit en los ze erin op, terwijl u roert.
Mix de bosvruchten zeer fijn en giet ze door een zeef. Voeg er het citroensap, 4
eetl. yoghurt en de gelatinemengeling bij.
Klop de room goed stijf en schep onder de bosvruchtenpuree. Klop het eiwit goed
stijf en voeg het bij de bereiding.
Bekleed de rand van een springvorm (doorsnee 20 cm) met koekjes. Om de koekjes
makkelijk rechtop te laten staan, bestrijkt u de rand van de vorm met suikersiroop
(smelt 4 eetl. suiker in 1 dl kokend water).
Vul de vorm met de fruitbavarois en laat opstijven in de koelkast.
Voor de chocoladesaus laat u de chocolade smelten au bain marie (zet een
steelpannetje in een ruime kom heet water). Op een zacht vuurtje mengt u er enkele
lepels melk onder, tot u een licht lopende saus bekomt. Bewaar de saus op kamer-
temperatuur.

de dag zelf:
Maak de charlotte indien nodig met een mes los van de springvorm. Verwijder de spanring van de springvorm. Geef er de chocoladesaus apart bij.

Tips
De springvorm kan u vervangen door een glazen of porseleinen schotel. De dag zelf snijdt u de koekjes gelijk met de bavarois af en haalt u de charlotte uit de schotel. Dat gaat makkelijk als u de schotel enkele seconden in heet water zet. Hou de schotel waarop u de charlotte opdient eerst even onder water. Zo kan u de charlotte nog lichtjes verschuiven.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats