laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Kabeljauwfilet met saffraanrisotto
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:
4 stukken kabeljauw ‘filet pur’
1/2 dl olijfolie
2 eetl. balsamicoazijn
1/4 koffiel. roze bessen

kruiden:
1/2 koffiel. korianderbolletjes
1/4 koffiel. gember
mespuntje kaneelpoeder
zwarte peper

Voor de saffraanrisotto:
250 g risottorijst
1 tomaat
2 sjalotten
10 zwarte olijven zonder pit
50 g boter
75 g parmezaan of Grana Padano (in schilfers)
2 eetl. olijfolie
1 dl witte wijn
1 L groentebouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
2 capsules saffraan
peper en zout
  bereiding:
    Plet de korianderbolletjes tussen 2 lepels.
Meng de korianderbolletjes, de gember, het kaneelpoeder, de zwarte peper en de roze bessen met de olijfolie en laat een 4-tal uur trekken.
Laat de visfilets gedeeltelijk ontdooien.
Snipper de sjalotten fijn.
Pel de tomaat (dat gaat makkelijk als u ze 10 sec. onderdompelt in kokend water), verwijder de pitjes en snij in kleine blokjes.
Snij de zwarte olijven in kleine stukjes.
Rasp de parmezaan in schilfers.

Maak de risotto: verhit de olijfolie in een kookpan. Voeg de sjalotten toe en stoof even. Doe er de rijst bij en laat 1 min. meestoven. Roer om met een houten lepel. Giet er de witte wijn bij en laat op een matig vuur sudderen tot al het vocht opgenomen is.
Leng de rijst aan met 1/4 van de warme groentebouillon en roer om. Doe er de saffraan bij. Laat opnieuw sudderen op een zacht vuur tot al de bouillon opgenomen is door de rijst. Voeg vervolgens telkens een deel van de bouillon toe en laat tussendoor stoven tot het vocht opgenomen is. Laat de risotto niet droog worden.
Meng er op het einde van de bereiding de stukjes olijf en tomaat onder.
Zet het vuur uit en voeg de parmezaan en de boter toe. Roer goed om met een houten lepel tot een smeuïge risotto. Breng op smaak met peper en zout. Dek af en laat 2 min. rusten.
Bak ondertussen de kabeljauw. Zeef de kruidenolie en verhit ze in een brede braadpan. Bak de drooggedepte filets langs beide zijden en laat gedurende een 10-tal min. verder gaar worden op een zacht vuur. Keer tussendoor om met een spatel. Neem de vis uit de pan. Zet het vuur uit en voeg de balsamicoazijn toe aan de kruidenolie.

Verdeel de saffraanrisotto over de borden en schik er een kabeljauwfilet op. Druppel wat balsamicosaus rond de vis. Garneer met enkele schilfers parmezaan. Serveer met gestoofde spinazie of venkel.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats