laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Ketchup “kruidig”
  ingrediënten:
    voor ongeveer 9 dl:
2,5 kg rijpe tomaten
2 middelgrote tot grote uien
1 grote rode paprika
2 looktenen
1 dl ciderazijn
16 suikerklontjes
1/2 eetl zout
1 klein doosje tomatenpuree
2,5 of 3 cm verse gember, geschild en in stukjes gesneden
1 koffiel. paprikapoeder
+/- 1 koffielepel geraspte muskaatnoot
1 mespuntje cayennepeper
3 kruidnagels
peper.
  bereiding:
    Bereiding fase één: Snij de ongepelde tomaten in stukken. Hak de uien, look en paprika en breng samen met de tomaten aan de kook in een ruime kookpot. Laat gedurende 1 u op een zacht vuurtje sudderen. Mix deze saus en zeef nog eens extra om alle velletjes en pitjes te verwijderen.
Fase twee: Zet de saus opnieuw op het vuur en voeg er de azijn, de suikerklontjes, tomatenpuree en alle kruiden aan toe. Laat nog minstens 1u30 min zeer zachtjes sudderen maar meestal is een langere tijd nodig om een saus met de juiste dikte te verkrijgen. Kruid zo nodig bij met peper en zout, verwijder de stukjes gember en giet de saus heet over in propere en met koud water omgespoelde flessen. Sluit ze hermetisch en draai ze onderste boven tot ze volledig afgekoeld zijn. Zo bewaard blijft de ketchup ongeveer 1 jaar goed , eens geopend wel bewaren in de koelkast.

Opmerkingen : - oppassen met de kruiden en vooral met de cayennepeper, bijkruiden kan je altijd nog als je het nodig vindt tijdens het proeven.
- In fase twee neem ik na 1.30 u de kruidnagels uit de saus, anders gaat die smaak teveel overheersen maar dat is natuurlijk volgens eigen goeddunken.
- Soms moet je de saus echt wel véél langer laten sudderen vooraleer ze dik vloeibaar is, het helpt als je ze op het laatst zonder deksel laat pruttelen maar dan wel uitkijken voor aanbranden!
Smakelijk!!!
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats