laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Herfstsalade met paddestoelen
  ingrediënten:
    Vinaigrette:

Kwart liter olijfolie,
Knoflookteen in plakjes gesneden en dan met een vork in zout fijngeprakt,
8 eetlepels sherryazijn,
Koffielepel Dijonmosterd
2 Koffielepels lavendelhoning
Peper, zout.


Het kan natuurlijk ook nog veel mooier! De olijfolie kan, deels, vervangen worden door noten- of hazelnotenolie. De meest heerlijke azijnen: balsamico-, frambozen-, bosaardbei-, sinaasappel- of mangoazijn zijn te koop. Hetzelfde geldt voor mosterd.

De hoeveelheid honing en knoflook is naar eigen smaak, variabel. Verse kruiden of venkel erin is heerlijk maar maakt de vinaigrette minder houdbaar. Met een beetje creativiteit, experimenteren en proeven kan iedereen een 'eigen' vinaigrette maken.

Het hele jaar zijn er paddestoelen, maar in de herfst wordt het aanbod plots veel interessanter. Sommige paddestoelen zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen en gewone witte champignons zijn lekker rauw verwerkt in:
  bereiding:
    Herfstsalade met paddestoelen:

Voor 6 personen:

4 struikjes witlof,
flinke handvol Rocketsla,
groene zure appel,
citroensap,
100 gram walnoten,
200 gram Cantharellen,
3 eetlepels gerookte spekreepjes,
soldaatjes van 2 sneetjes oud brood,
vinaigrette,
Zout,
Peper, vers gemalen,
verse peterselie.


Snij de witlofstruikjes overdwars in stukken van ongeveer 5 cm. Meng witlof, Rocketsla en in staafjes gesneden appel op een slaschotel. Druppel er citroensap over, om bruin verkleuren te voorkomen.

Bak de spekreepjes uit. In het overgebleven spekvet eerst de walnoten opbakken en nadat die uit de pan zijn geschept ook de soldaatjes in dezelfde pan bakken. Spek, noten en soldaatjes laten uitlekken en afkoelen.

Veeg zorgvuldig de cantharellen schoon, liefst niet wassen, en snij ze in dunne plakjes.

'Hussel' de salade met vinaigrette, strooi cantharellen, spek, noten en soldaatjes erover, peper, zout en peterselie.recept van Hettie Verkaart
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats