laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Heksenprotten
  ingrediënten:
    300 g bakboter
0,5 kilo havermoutvlokken
4 eieren
200 g suiker
200 g bloem
2 koffielepels bakpoeder
  bereiding:
    Heksenprotten zijn overheerlijke havermoutkoekjes. Ze zijn lekker en gezond. En je kan ze heel eenvoudig zelf maken. Havermout zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en stabiele B-vitaminen. Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. Je uithoudings- en concentratievermogen gaat er zienderogen op vooruit. Daarbovenop krijgt je bloed nog een opknapbeurt door het ijzer en het calcium die in havermout zitten. Havermout zorgt ervoor dat je je afvalstoffen kwijtraakt.
Havermoutkoekjes of heksenprotten maak je zo:
Smelt 300 g bakboter in een grote kookpot.
Laat de boter niet bruin worden.
Doe er 0,5 kilo havermoutvlokken bij (of 300 g. havermoutvlokken en 200 g muesli).
Laat 1 minuut op het vuur staan, terwijl je met een houten lepel in de ingrediënten roert.
Neem de pot na 1 minuut van het vuur.
Mix in een kom 4 hele eieren met 200 g suiker.
Weeg 200 g bloem af en doe er 2 koffielepels bakpoeder bij.
Roer het eiermengsel met de houten lepel onder de havermout.
Voeg er nadien de bloem bij.

TIP I
Als je een extra kruidig accent wilt geven, doe er dan nog 2 koffielepels gedroogde goudsbloem, brandnetel, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaadjes en gedroogde vlierbessen of -bloemen bij. Je kunt natuurlijk ook een keuze maken uit dit extra aanbod. Uiteraard is 1 koffielepel kruid of zaad ook voldoende. Laat je kruidige inspiratie van het moment maar beslissen.

Leg nu op de bakplaat anti-aanbakpapier en maak met behulp van twee koffielepels kleine deegbolletjes. Leg ze op 3 cm afstand van elkaar op rijtjes. Bak ze op minimum 180° in 30 minuutjes goudbruin.

TIP 2
Strooi er nog wat maanzaad (= zaadjes van de papaver) overheen of leg er een stukje gekonfijt fruit op.
Als je in de kruidensfeer wilt blijven, kun je gekonfijte engelwortel gebruiken. Dat vangt nog meer de aandacht.
Ook zonder de kruiden en de versieringen zijn de koekjes in een mum van tijd ‘gone with the wind’, als je je kinderen niet permanent en grondig in het oog houdt. De beste oplossing is een dagelijkse rantsoenering. Dan houdt de voorraad toch enkele dagen...
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats