laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Vlaams-Brabants gebak
  ingrediënten:
    Voor 500 gr brokkeldeeg:
250 gr bloem
150 gr boter
50 gr suiker
1 ei
water

Voor 250 gr cakedeeg:
60 gr zelfrijzende bloem
60 gr boter
60 gr griessuiker van Tienen
1 ei

Vlaams-Brabantse appelen (of peren)
Rabarberconfituur
Perzikenconfituur
  bereiding:
    Brokkeldeeg:
zeef de bloem op een zuivere werktafel
snijd de boter in kleine stukjes
maak in het midden van de bloem een kuiltje en doe daarin de suiker, het ei, en de boterklontjes
kneed met koele handen het geheel tot een stevig deeg
bol het deeg op en wikkel het in folie
laat 2 uur rusten in de koelkast

Cakedeeg:
doe de zachte boter in een kom en roer er langzaam de suiker door
voeg de eierdooier toe en meng goed
zeef de bloem boven de kom en spatel deze door het beslag
schep daarna het stijfgeklopte eiwit door het deeg

Verdere bereiding:
bekleed een hoge taart- of cakevorm met het brokkeldeeg
bestrijk het deeg met rabarberconfituur
lepel het cakedeeg over de rabarberconfituur
schuif het geheel 15 minuten in een oven op 180°C
schik de in 4 gesneden (geschilde) appelen (of peren) erop en schuif het gebak opnieuw in de oven gedurende 15 minuten
bestrijk het gebak warm met perzikenconfituur, vermengd met bloemsuiker laat verder afkoelen

Suggestie: Dit gebak kunt u lichtjes besprenkelen met een zoete likeur zoals Drupke uit Zoutleeuw of Tiense likeur.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats