laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 lebkuchen
  ingrediënten:
    6 eieren
450 gram suiker
175 gram boter
700 gram bloem
2,5 koffielepel bakpoeder
225 gram amandelen (+ extra voor afwerking)
10 gram kaneel
225 gram gedroogde sinaasappelschil (fijngehakt)
1 koffieleper geraspte citroenschil
1 koffielepel nootmuskaat
Vormpjes
Deegrol
Oven
  bereiding:
    1. Verwarm de over tot 180 ° Celsius
2. Scheid van 4 eieren de dooier van het eiwit
3. Hak de amandelen en sinaasappelschil
4. Rasp de citroenschil


1. laat de boter zachtjes smelten
2. Klop de eieren op
3. meng de suiker, eieren, gehakte amandelen, nootmuskaat, kaneel, sinaasappel- en citroenschil door elkaar
4. voeg bloem en bakpoeder toe
5. kneed het deeg goed door elkaar
6. Rol het deeg dun uit
7. Gebruik de vormpjes om leuke figuren te krijgen in het deeg
8. Plaats een halve amandel in het midden
9. Borstel eiwit over de gebakjes
10. Bak op 180 ° Celsius tot ze bruin zien.

Versiering
Vooral een Duits gebruik, maar je kan het afwerken met (al dan niet. gekleurd glazuur, rozijnen of noten.


Info:
'Lebkuchen' zijn nu vooral een typisch Duits (kerst)gebak, maar de oorsprong ervan gaat terug tot in Egypte, waar ze het nog steeds massaal eten tijdens de feestdagen. Bij ons zijn deze koeken vooral bekend als 'peperkoek', in Nederland als 'honingkoek'. Toch is het eerder een verzamelnaam, want de koeken hebben alle smaken van pittig tot zoet.

De honingkoek past bij de kerstdagen door de symbolische betekenis die de Egyptenaren er aan gaven. Honing werd er gezien als een geschenk van de goden en het zou magische en geneeskundige krachten bezitten. Honingkoeken werden door de oude Egyptenaren gedragen als talisman die hen zou beschermen tegen ongeluk en boze geesten. In het hedendaagse Duitsland wordt algemeen aangenomen dat honingkoeken winterdepressie verdrijven.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats