laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Tommeke's appeltaart
  ingrediënten:
    350 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram amandelmeel
200 gram roomboter
125 gram suiker
1 ei, losgeklopt
snuf zout
merg uit 1 vanillestokje
4 eetlepels custardpoeder
150 gram grote witte rozijnen
1 ½ dl. calvados
8 eetlepels bruine suiker gemengd met 2 theelepels kaneel
5 grote appels, notarisappel, goudreinet
springvorm van 28 cm ø
6 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels abricot-brandy
  bereiding:
    Een dag tevoren:
doe de rozijnen in een vergiet en spoel ze af met heet water, laat een nacht in het vergiet staan om te drogen.
Vet de springvorm in met pancoating of boter.
Verwarm de oven voor op 175º C.
Meng calvados met de abricot-brandy en week hierin de rozijnen 1 uur.
Meng bakmeel, amandelmeel, boter, suiker, 1/2 losgeklopt ei,vanillemerg en zout, in de keukenmachine tot een samenhangend deeg.
Rol het uit tot een lap van ±1 cm dik.
Bekleed hiermee de springvorm en zet hem 1 uur in de koelkast.
Maak van de rest van het deeg een bal, rol opnieuw uit en snijd er repen van die op de taart passen. Leg de repen in folie eveneens 1 uur in de koelkast.
Strooi op de bodem van de appeltaart de custard.
Laat de rozijnen uitlekken,vang het vocht op.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes, doe ze in een kom en meng ze goed met de basterdsuiker/kaneel en de rozijnen.
Vul hiermee de appeltaart, leg de repen deeg er in ruitpatroon overheen,dek de taart af met aluminiumfolie en bak de taart in 1 uur gaar en lichtbruin.(dit is per oven verschillend), verwijder het folie en bak de taart in 1/2 uur verder af.
Verwarm de abrikozenjam, roer, van het vuur af het weekvocht van de rozijnen erdoor en giet het over de taart.
Laat enigszins afkoelen, verwijder de springvorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
Het vocht van de appels en rozijnen zorgen samen met de suiker en de custard voor een romig laagje op de bodem.

Maak amandelmeel zelf door, voor elke recept verse amandelen in de
keukenmachine fijn te malen.
Oventemperaturen en baktijden verschillen per oven, noteer de eigen gegevens bij het recept.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats