laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Zuurdesemopzet
  bereiding:
    Dag 1
Meng 8 eetlepels meel met lauw water tot een zeer slap en dun deegje (meer dik papje) ontstaat. Het moet zo dun zijn dat er na enige tijd geen water op komt te staan. Dek dit af met een deksel of een vochtige doek. Zet het weg oop een warme plaats. Wat kouder kan ook maar duurt wat langer.

Dag 2
Roer het papje 's morgens en 's avonds om

Dag 3
Als het goed is staan er nu 'lucht'belletjes op het papje en ruikt het duidelijk zuur. Niet? Roer om, zet het wat warmer en wacht nog een dag. (het moet een keer gaan gisten).
Staan er wel 'lucht'belletjes op, desem halveren 2 á 3 eetlepels meel toevoegen met wat lauw water. goed roeren met een vork.

Dag 4 en 5 desem halveren, voeren (dus 2 á 3 eetlepels meel en water toevoegen) en op de 6e dag is je desem klaar.

Als je nog niet genoeg desem hebt gewoon doorgaan met 'voeren' tot je wel genoeg hebt.

Je moet 250 gram zuurdesem gebruiken op 500 gram meel.
Minder kan ook maar dan moet het nog langer rijzen.

Houd er rekening mee dat het deeg minimaal 6 uur moet rijzen voor het bakken. Dus of 's avonds deeg maken en 's morgens bakken of overdag deeg maken en in de avond bakken.
Gebruik voor de opzet tarwe of speltmeel.
Het kan eigenlijk niet misgaan, het moet een keer gaan gisten.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats