laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Gebraden rundvlees op jagerswijze
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:

800 gram rundvlees
80 gram gerookt spek
60 gram boter
150 gram wortel, selderij, peterselie
2 jeneverbessen
5 peperkorrels
1 of 2 gedroogde pimentkorrels
zout, wat gember, thijm
1 laurierblaadje
1 citroen
1/4 zure room
1 eetlepel bloem
naar behoefte bouillon
1 eetlepel bosbessen-of aalbessenjam
1 ui
  bereiding:
    Lardeer het vlees met reepjes spek, besprenkel het met citroensap. Smelt de boter en giet de helft van de boter over het vlees, samen met de kruiden. Maak de groenten en de dui schoon, snijd alles in dunne reepjes of rasp het grof. Doe een gedeelte in een glazen schaal, leg het vlees er op en bedek het vlees met de rest van de groenten. Laat het geheel 1-2 dagen op een koele plaats intrekken.

Bak op de dag van de bereiding het restje spek uit in een braadpan, doe de overgebleven boter erbij en bak het vlees in het hete vet goed bruin. Doe er de groenten bij, bak deze even mee, zout het vlees, giet er wat bouillon bij, doe het deksel op de pan en zet het geheel in de oven. Zodra het vlees een beetje gaar is haal u het deksel van de pan.

Draai het vlees regelmatig en schenk er af en toe wat braadvocht over. Zo nodig wat bouillon toevoegen. Haal het gare vlees uit de pan, doe de bloem bij het vocht, bak het aan, giet de bouillon erover en kook het al roerend goed door.

Zeef deze saus, voeg de saus bij de geklopte room en breng het opnieuw aan de kook. Naar wens het geheel op smaak brengen met de jam er door geroerd.

Erg lekker met harde broodjes, bij feestelijkheden met "Serviettenknödel" en bosbessen


[b]Serviettenknödel[/b]

Voor 4 personen:

8 broodjes van de vorige dag,
1 ui,
120 g boter,
4 el peterselie
1 el basilicum fijngehakt,
6 eierdooiers,
1 tl zout,
1 snufje nootmuskaat,
1/4 liter lauwwarme melk,
6 eiwitten.

1 natte doek of servet ( 80 x 80 cm ),
sterk bindgaren.


Voor de serviettenknödel de broodjes in kleine blokjes snijden. De ui heel fijn snipperen, in 20 g boter glazig fruiten en de kruiden erdoor mengen. De rest van de boter met de eierdooiers tot schuim kloppen en met zout en nootmuskaat op smaak brengen.

De blokjes brood in een kom doen en met de lauwwarme melk begieten. Even laten doortrekken. Het ui - kruidenmengsel en het geklopte eierdooier - botermengsel toevoegen en goed met elkaar vermengen. Het stijfgeklopt eiwit toevoegen en met een kooklepel voorzichtig onder de massa scheppen.

De doek uitspreiden en de knoedelmassa met natte handen of een lepel tot een dikke worst vormen. De massa losjes in de doek rollen, omdat ze tijdens het garen uitzet. De doek aan de uiteinden met keukengaren afbinden. In kokend water met wat zout leggen. Met een bijna gesloten pan in 1 uur gaar laten worden. Na een half uur omdraaien.

De bereide knoedels uit de doek halen en evenals het vlees in schijven snijden. Met de saus serveren
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats