laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Bob's Caesarsalade
  ingrediënten:
    * Romeinse sla (mag eventueel ook Lettuce of gewone sla)
* paar boterhammen oud brood
* olijfolie
* zout
* peper
* 4 teentjes knoflook
* blikje ansjovis in olie
* 1 eetlepel mosterd
* 3 eetlepels citroensap
* 1 theelepel Worcestershire saus
* een ei
* geraspte Parmezaan
  bereiding:
    Eerst de croutons.
Pers twee knoflookteentjes uit in een klein kommetje en voeg daar 4 eetlepels olijfolie aan toe. Roer de “broodblokjes” in de kom tot ze goed doorweekt zijn door de knoflook en de olie. Spreid de blokjes uit op een bakplaat en bak ze gedurende zo’n tien minuteb in de oven op 180 graden, tot ze goudbruin beginnen te worden. Haal ze er eerder uit als ze dreigen te verbranden.

Was de sla en plaats het in een grote slakom. Zorg er wel voor dat de slastukken klein genoeg zijn, zodat ze later bij het eten niet gesnede hoeven te worden. Een salade hoor je niet te moeten snijden. Laat de sla even rusten.

De dressing:

Pers de twee overgebleven teentjes knoflook in een kom.

Neem 3 ansjovis filets uit het blik, snijd ze in hele kleine stukjes en voeg ze toe aan de knoflook. Voeg de mosterd, de Worcestershire saus en de citroensap toe.

Voeg ook het ei toe, maar niet voordat je hem zo’n 10 à 20 seconden in kokend water hebt gekookt (dit heet in het een engels “coddling the egg”). Het ei is nog wel rauw, maar die kleine 20 secondes in kokend water zijn wel cruciaal voor de juiste bereiding van de dressing (vraag me niet waarom, misschien helpt dit bij het mengen van de olijfolie?).

Klop alles tot je een mooi homogene luchtige mix.

Blijf doorkloppen terwijl je beetje bij beetje de olijfolie toevoegt. Doe dit voorzichtig, geef de olie een kans om te mengen met het ei, anders gaat alles schiften en kun je weer opnieuw gaan beginnen.

Bij het serveren schep je eerst de sla op.
Giet daar de de dressing op, dan de croutons
en strooi als laatste de geraspte kaas er overheen.

Het mooiste effect bereik je door op dat moment pas de kaas te raspen. Gebruik verse Parmezaan wat een beetje krult, en niet kruimelt, bij het raspen. Eventueel kun je het geheel nog garneren met wat van de overgebleven ansjovis filets.

Smakelijk

Bob
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats