laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Geroosterde eend met bittere sinaasappelsaus
  ingrediënten:
    1 eend (gewicht ongeveer 2.75 kilo)
Zout en versgemalen zwarte peper

1 bosje waterkers (kan weggelaten worden want is voor garnering).
eventueel 1 sinaasappel in plakjes voor garnering

Voor de bittere sinaasappelsaus:
Deze saus is heerlijk en het lekkerst als je de Sinaasappels uit Sevilla kan kopen (die zijn bitter) lukt dat niet gebruik dan gewone sinaasappels en voeg 1 flinke eetlepel citroensap toe.
2 bittere sinaasappels
Eventueel 1 citroen
275 ml bouillon (gewoon kippenbouillon of wildfond)
4-5 eetlepels port
3 opgehoopte theelepels (grote theelepels) bruine suiker.
1 afgestreken eetlepel bloem
Zout en versgemalen zwarte peper.
  bereiding:
    Oven voorverwarmen op 220 graden Celsius
De gouden regel is voeg nooit vet toe, de eend is van zichzelf vet genoeg!

Leg de eend op een bakplaat of liever nog op het grilrooster met wildpan of grote juspan eronder zodat het vet opgevangen kan worden.
Prik gaatjes in de hele eend (goed diep) met een vleespen, zodat het vet een ontsnappingroute heeft.
Bestrooi met een kwistige hand met zout en peper.
Plaats op het rooster( zo hoog mogelijk).
Na 20 minuten zet je de oven naar 180 graden
Dan laat je hem lekker braden voor ongeveer 3 uur, (kijk af en toe want het hangt van de dikte van de eend EN je oven af) en een keer of twee drie giet je het vet af wat in de wild/juspan is gedropen. (doe het in een schaal- niet weggooien het is heerlijk om aardappelen in te bakken, d.w.z. in het heldere vet wat vanzelf naar boven komt drijven)
Als de tijd daar is haal je de eend uit de oven.Til de eend op zodat het overige vet uit de eend in de wild/juspan kan druipen
Leg de eend op een snijplank en laat hem rusten voor ongeveer 5 minuten, dek hem af met een paar lagen aluminiumfolie zodat hij warm blijft.

Sinaasappelsaus:
Was de sinaasappels zorgvuldig en schil ze met een dunschiller en snijd de schil in hele dunne reepjes
Doe ze in kokend water en blancheer voor 5 minuten en giet af door een zeef en hou apart
Pers de sinaasappels uit (en eventueel de citroen)
Neem de wild/juspan waar dus het vet uit is gegoten maar MET het aanbaksel en verwarm op het gas, (schraap ook de kantjes goed af)
Strooi de bloem erin, roer goed en blijf roeren
Zet het vuur niet te hoog maar hoog genoeg om de massa wat lichtbruin te laten worden.
Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij zodat het een zachte gladde saus wordt en voeg dan de suiker toe
Laat het nog een minuut of twee zachtjes pruttelen en voeg dan het sinaasappelsap en de sinaasappelschilletjes toe
Breng op smaak met zout en peper
Voeg dan de port toe
Saus is klaar


Trancheer de eend, door de poten en vleugels eraf te snijden. Snijd vervolgens het borstvlees van het bot en verdeel dit in schuine stukken.
Schik de stukken eend op een verwarmde schaal en giet er de saus overheen, of geef de saus apart net wat je leuk vindt. Als je de saus apart geeft snij dan plakjes sinaasappel en leg die op de eend
Lekker met gebakken of geroosterde aardappeltjes uit de oven
Eet er de groenten bij die je lekker vindt
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats