laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Toffee-appeltjes
  ingrediënten:
    voor 6 appeltjes:

    6 kleine goed rijpe niet zure handappels
    1 1/2 eetlepels blanke azijn
    250 gram suiker- of huishoudstroop
    150 gram kristalsuiker
    50 gram margarine of boter
    10 gram bittere chocoladereep
    50 gram gemalen kokos (kokosmeel.)
    6 lange stokjes of houten satépennen
  bereiding:
    Was de appeltjes met lauwwarm water. Droog ze zeer goed en verwijder de kroontjes en steeltjes. Prik aan de zijde van de steel in elke appel een stokje.
Smelt de stroop in de steelpan. Voeg de suiker, 45 gram margarine en de azijn toe. Laat de suiker onder af en toe schudden en roeren op de zeer laag gedraaide warmtebron in de stroop oplossen. Voeg eventueel 1 eetlepel water toe. Controleer of alle suikerkorreltjes opgelost zijn.
Laat de vloeistof in het pannetje zacht koken zodat er vocht verdampt en het stroopje dikker wordt.
Bestrijk intussen het bord met de rest van de margarine. Snipper de chocolade.
Neem het pannetje van de warmtebron zodra de laatste druppel die van de roerlepel valt een goed zichtbare draad trekt.
Roer de snippers chocola door de stroop. Dompel daarin de appeltjes onder. Herhaal dat enige keren tot er een laagje chocotoffee om de appeltjes zit. Zet dan de appeltjes op het bord.
Warm de toffeestroop heel even op, als die hard dreigt te worden tijdens het onderdompe-len van de appels. Voeg desnoods wat water toe, maar let erop dat de suiker n iet uitkristalliseert. Laat in dat geval de suiker weer onder toevoeging van wat water goed oplossen. Kook weer in tot het stroopje dik genoeg is.
Vorm eventueel het laagje toffee om de appeltjes met de hand wat bij. Bestrooi de appeltjes, voordat het zoete jasje koud en hard geworden is met wat gemalen kokos.


Tip:
Meet de stroop af met een telkens in kokend water gedompelde lepel -12 lepels zijn voldoende, eventueel half stroop - half honing.
Meng door het kokosmeel wat harde gekleurde snoepjes die met de deegrol zeer fijn gemaakt zijn.
Deel de toffee-appeltjes binnen 4 uur uit. Daarna gaat het jasje vocht aantrekken en laat het van het appeltje los.
Gebruik de rest van het toffeemengsel in het pannetje bijvoorbeeld bij het maken van pap of chocolademelk.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats